Architectenwoning Paul Stevens met tuin en oprijlaan

Architectenwoning Paul Stevens met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de modernistische interbellumvilla, eigen woning en ontwerp van Paul Stevens. De tuin en de oprijlaan maken deel uit van de bescherming.

Waarden

De architectenwoning Paul Stevens met inbegrip van de aangelegde tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De architectenwoning van 1933, ontworpen door de Leuvense architect Paul Stevens (1902-1973) is een uitzonderlijk en representatief voorbeeld van een vroeg-modernistische villa die diverse internationale invloeden op een persoonlijke wijze tot synthese brengt, binnen een zorgvuldig gedetailleerde baksteenconstructie. De architectenwoning onderscheidt zich door een complexe schakeling van volumes, sterk betrokken op de omringende tuin en het landschap door grote horizontale raampartijen en terrassen. De structuur van het gebouw beantwoordt aan de clustering van ruimten die vanuit de centrale hal in verschillende richtingen naar buiten groeien. De plattegrond is een bijzonder gaaf en vooruitstrevend voorbeeld van een open planopvatting, met een flexibele ruimte indeling door harmonicadeuren.
De architectenwoning is de meest persoonlijke en kwalitatief beste realisatie uit de vroege loopbaan van Paul Stevens, die vooral in de naoorlogse periode naam zou maken met grootschalige huisvestingscomplexen en industriegebouwen. Het ontwerp is evenwaardig aan de belangrijkste en reeds eerder beschermde modernistische architectenwoningen uit de vroege jaren 1930 in Vlaanderen.

artistieke waarde

De artistieke waarde van de villa blijkt vooral uit het unieke totaalconcept van architect Paul Stevens, waarbij hij zowel het gebouw als het interieur ontwierp. Het originele schrijnwerk, de parketvloer, de inbouwkasten met geïntegreerde radiators en de wandbetimmering getuigen in al hun soberheid van een kwalitatieve afwerking.

Architectenwoning Paul Stevens

Nieuwe steenweg 10 (Herent)