Kasteeldomein van Herzele: kasteeldreef en -park

Besluiten

Kasteel met dreef, park, moestuinmuur, toegangshek, Libanonceder, ijskelder, aanhorigheden en woningen

Beschrijving

De bescherming omvat de kasteeldreef en het park van het kasteel van Herzele. Het kasteel en verschillende aanhorigheden op het domein zijn eveneens als monument beschermd.

Waarden

De kasteeldreef en het kasteelpark is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als voorbeeld van kasteeldreef en kasteelpark in gemengde stijl- deels landschappelijk (eerste helft 19de eeuw en begin 20ste eeuw) en deels geometrisch (eerste helft 20ste eeuw) - met uitgestrekte gras- en weilanden, solitairen, bomengroepen en bomengordel. Het park ontstond met de bouw van de eerste zomerresidentie op de kouter tussen Rerzele en Ressegem omstreeks 1847. De befaamde Franse tuin- en landschapsarchitect Achille Duchêne creëerde hier vóór de Eerste Wereldoorlog een in zijn eenvoud magistraal werk, representatief voor zijn uitspraak "dat het park dient als geschilderde achtergrond, als theaterdecor".

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.

Vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere

Aaigem, Mere (Erpe-Mere), Haaltert, Heldergem, Kerksken (Haaltert), Herzele, Ressegem, Woubrechtegem (Herzele)
De vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere heeft een heuvelig karakter doordat de vallei zich in de onderliggende Tertiaire afzettingen heeft ingesneden. Op de Molenbeek komen verschillende boven- en onderslagmolens uit de 18de eeuw voor zoals de Ratmolen met molenaarshuis en de Engelsmolen. In de vallei komen weilanden voor met perceelsrandbegroeiing maar ook bospercelen en bronbosjes die zorgen voor een gesloten karakter. Te Herzele is de vallei van de Molenbeek relatief breed met veel bocage. Hier ligt het kasteel van Herzele in een omringend park met lange eikendreef. De historische continuïteit van bepaalde delen van de Blauwbossen gaat minstens terug tot de 18de eeuw.