Beschermd cultuurhistorisch landschap

Vroonstalledries

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kerkdries of Spillendries

Waarden

De Kerkdries, ook Spillendries geheten, is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Vroonstalledries

Vroonstalledries (Gent)
Zeer grote dries beplant met beuken, eiken, linden en populieren (grotendeels eind 19de eeuw) met ten oosten omhaagd kerkhof en parochiekerk. Zou in 17de eeuw omsloten zijn door een gracht.

Is de omvattende bescherming van

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom bij oorlogsgedenkteken

De opgaande Amerikaanse eik is in 1920 aangeplant tussen de parochiekerk Sint-Catharina en het natuurstenen oorlogsgedenkteken op de Vroonstalledries als vredesboom ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Opgaande paardenkastanje als eeuwfeestboom

De opgaande witte paardenkastanje is in 1930 als eeuwfeestboom aangeplant op de noordoostelijke hoek van de Vroonstalledries, ter herdenking van 100 jaar België.

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Vroonstalledries 60 (Gent)
Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Circa 1903 verlenging van het schip met vier traveeën met reconstructie van de westelijke voorgevel, toevoeging van twee zijkapellen en een nieuwe sacristie, onderbrenging van de nieuwe doopkapel naast het portaal naar ontwerp van architect Van Hoecke. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag. Het kerkhof bewaart een collectie van 19de- en 20ste-eeuwse graftekens. Tegen de haag zeven statiën van de bedevaartweg van Sint-Catharina en de Heilige Marculphus, daterend van 1915.