Processiehuis

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Lebbeke
Straat Onze-Lieve-Vrouwstraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwstraat 2 (Lebbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42011/120.1
  • OO002768

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Processiehuis

Onze-Lieve-Vrouwstraat zonder nummer, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Neogotisch gebouw met voorpuntgevel aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat en zijgevel uitziend op het hofje van Zeven Weeën, gebouwd door de gemeente in 1901 als berging voor het processiemateriaal.

Beknopte karakterisering

Typologieopslagplaatsen
Stijlneogotiek
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Het processiehuis is beschermd als monument.

Waarden

Zogenaamd processiehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het neogotische bakstenen gebouw, opgericht door de gemeente in 1901, is een zeldzaam voorbeeld van een zogenaamd processiehuis of berging voor de processiebenodigdheden. Stilistisch en qua materiaalkeuze is het gebouw geïnspireerd op het ertegenover gelegen congregatiegebouw, waardoor een visuele eenheid tussen beide gebouwen gecreëerd werd. De voorgevel is een gaaf exemplaar van een puntgevel in een op de Brugse gotiek geïnspireerde neogotiek met kenmerkende travee-indeling, boog- en spaarvelden, in een sobere uitvoering.
De sociaal-culturele waarde van het gebouw blijkt vooral uit het belang dat de gemeente Lebbeke had als bedevaartsoord met Onze-Lieve-Vrouweprocessie die zeker sinds de middeleeuwen jaarlijks op 8 september gehouden werd en tot op heden zeer levendig in stand gehouden blijft.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.