Stadslagere jongensschool met bestuurderswoning

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Ingericht in de voormalige stadslagere jongensschool, in de volksmond gekend als "Aria". Infrastructuur ingeplant ter hoogte van het vroegere Bastion VII met voorgracht, aangelegd in de Hollandse periode en voorzien van een bomvrij groot poedermagazijn op het "terreplein".

Stadslagere jongensschool

Begijnhoflaan 1, 1A (Dendermonde)
Huidig complex grenzend aan het bewaarde voormalige Bastion VIII met voorgracht en lunet. Volgens gedateerd en gesigneerd bouwplan nieuwe stadslagere jongensschool met bijhorende bestuurderswoning in 1922 ontworpen door stadsarchitect Fernand de Ruddere ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste school in het stadscentrum. Beeldbepalend ensemble in de straatbocht vlakbij de Zuidlaan. L-vormig complex in typische neotraditionele stijl samengesteld uit drie volumes onder halve pannen schilddaken.

Wordt opgevolgd door