Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Beschermd monument van 27-01-2003 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Sint-Antelinks
Straat Ransbeekstraat
Locatie Ransbeekstraat 1 (Herzele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41027/143.1
  • OO002684

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie Sint-Gertrudisparochie

Ransbeekstraat 1, Herzele (Oost-Vlaanderen)

De pastorie van de Sint-Gertrudisparochie werd opgetrokken in de 18de eeuw maar werd later uitgebreid en aangepast. De pastorietuin is als landschapstuin aangelegd en omvat een Lourdesgrot.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de pastorie van de Sint-Gertrudisparochie van Sint-Antelinks, met inbegrip van de pastorietuin.

Waarden

Pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De artistieke waarde van de pastorie bestaat uit het steeds zeer consequent toepassen van de meest moderne structuur, constructie, decoratie en (tuin)aanleg eigen aan de bouwperiode van het pand (van rococo tot neostijlen). De drang naar het nieuwe en moderne resulteerde niet zelden in het herinrichten van één of meerdere kamers met nieuwe vormen, materialen en stijlen. Verschillende pastorieën getuigen van deze architecturale evolutie. In zowel de 18de als eerste helft van de 19de eeuw is de invloed vanuit Frankrijk op de kunst en architectuur in onze contreien zeer duidelijk. Die invloed is zeer duidelijk merkbaar in zowel de toegepaste stijlen als in de 18de-eeuwse formele tuinaanleg waarbij het huis 'entre cour et jardin' geplaatst werd.
De typologie kent een zeer specifieke evolutie van dubbelhuis naar vrij grondplan. Typisch en uniek voor de pastorie is de mogelijkheid om de bovenverdieping af te sluiten van de benedenverdieping dankzij een smeedijzeren hek of luik dat van op de verdieping kan gesloten worden.
De tuinen getuigen alle van de onverbrekelijke band tussen pastorie en tuin. De zelfvoorziening van de pastoor uitte zich in zowel een sier- als nutstuin. De aanleg is steeds zeer representatief voor de evolutie van formele naar landschappelijke tuin welke in deze periode plaatsvindt.

artistieke waarde, historische waarde

De pastorie werd opgericht in de 18de eeuw, aangepast en hersteld in de 19de eeuw en na de Tweede Wereldoorlog. Typisch voorbeeld van een evoluerend gebouwentype van de 18de tot de 20ste eeuw. Het gebouw is naar vorm, constructie en indeling van de gelijkvloerse verdieping representatief voor de pastorie in de 18de eeuw (stucwerk, binnenschrijnwerk op de verdieping). In alle kamers op de gelijkvloerse én eerste verdieping bleven de 18de-eeuwse rococo-interieurelementen (schouwen, binnenschrijnwerk, vloeren) bewaard, wat uitzonderlijk is.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.