Tolhuissluis

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de tolhuissluis, met inbegrip van de technische uitrusting en van de lage arduinen en smeedijzeren uitrusting. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De Tolhuissluis, met de technische uitrusting en de lage arduinen en smeedijzeren uitrusting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een natuurstenen schutsluis van 1889, geconstrueerd als onderdeel van een in dezelfde periode uitgebouwde haveninfrastructuur.

Tolhuissluis

Tolhuiskaai (Gent)
Schutsluis van 1889, kolkwanden en sluishoofden volledig in natuursteen. Omheining sluis bestaande uit lage arduinen palen met elkaar verbonden door gesmede ketting bestaande uit zware rechthoekige schakels.