Graventoren

Gemeente Kruibeke
Straat Kasteelstraat
Locatie Kasteelstraat zonder nummer (Kruibeke)

Graventoren

Kasteelstraat zonder nummer, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw, opgericht door de graven van Vlaanderen. In 1254 vergroot Margaretha van Vlaanderen haar kasteel dat in de volgende eeuw min of meer in verval geraakte doch in januari 1389 door Filips de Stoute grondig hersteld en verruimd werd tot een burcht met zeventien torens.

De Graventoren is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De Graventoren is beschermd als monument omwille van de historische waarde als restant van de in kern 13de-eeuwse waterburcht met toepassing van het strategisch systeem van flankbestrijking.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000689, Watermolen, Graventoren, kapel en omgeving te Rupelmonde (S.N., 1982).

De Graventoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: