Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hoeve Hof te Wassenhove

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
94993
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/94993

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Mooi gelegen in een groene omgeving met vijver en dreef. Voormalige heerlijkheid Wassenhove in het bezit van de familie Zeghers (16de eeuw). Het oude hof, gelegen tegenover het huidige, aan de overzijde van de weg, was ingeplant op een omwalde motte.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Hoeve Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove 1 (Zottegem)
Heden semigesloten hoeve uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder in hoogte variƫrende zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met centrale mestvaalt en achtzijdige duiventoren met windwijzer. Inrijpoort met bakstenen hekpijlers op de noordoostzijde.

Is de omvattende vaststelling van

Gekandelaarde linden bij het Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove zonder nummer (Zottegem)
Het Hof te Wassenhove stond gekend als hengstenhouderij. Vier gekandelaarde linden dienden als schermbeplanting bij het gebouwtje aan de hengstenweide. De linden werden hier als schaduw boom geplant om de wachtende merrie van enige koelte te voorzien.


Hoog geknotte essenrij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove zonder nummer (Zottegem)
Acht hoog geknotte essen als een onderdeel van een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De geknotte essen werden periodiek geknot om het hout te gebruiken voor brand-, gerief- en constructiehout. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de uitdrogende werking van de zon.


Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij watermolen Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove zonder nummer (Zottegem)
Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij het rad van de watermolen, een onderdeel uit een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de zon.


Opgaande es in knotbomenrij bij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove zonder nummer (Zottegem)
Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, met naast een hakhoutstoof van linde ook een opgaande schietwilg en een flink uit de kluiten gewassen es. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam.


Opgaande schietwilg in knotbomenrij bij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove zonder nummer (Zottegem)
Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen met naast een hakhoutstoof van linde ook een opgaande es en een flink uit de kluiten gewassen schietwilg. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam.


Toegangsdreef van opgaande zomereiken Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove zonder nummer (Zottegem)
Monumentale toegangsdreef naar het Hof te Wassenhove. De dreef bestaat uit bomenrijen van opgaande zomereik. De dreef bestond oorspronkelijk uit 61 bomen, 9 zijn verdwenen. Er resteren, op het moment van de inventarisatie, nog 52 stuks. De dreef bevat bomen met hoge takvrije stammen en is er beeldbepalend in het omgevend landschap.