Teksten van Gesloten hoeve: omgeving

Gesloten hoeve: omgeving_versie 2_30.03.2016 ()

De onmiddellijke omgeving van de gesloten hoeve is beschermd als dorpsgezicht.

Omgeving vierkantshoeve versie 1 - 03.06.2013 ()

De direct op de vierkantshoeve aansluitende, onbebouwde percelen vormen de laatste restanten van een veel omvangrijker areaal in het dorpscentrum.

Ten oosten van het woonhuis bevindt zich de ruime, langs de straatzijde ommuurde moestuin met op de noordoostelijke hoek het rechthoekige bakstenen, bakhuis met pannen zadeldak en bewaarde oven.
Achter de hoeve liggen de recentere bedrijfsgebouwen met aansluitend weiland. Het direct op de hoeve aansluitende areaal is momenteel beperkt tot enkele percelen omsloten door Landenstraat, Kempeneersstraat en een recente verkaveling langs de Bareelstraat.

Bibliografie

• Nota’s Geschied- en Heemkundige Kring Landen.
  • LEMAIRE R. 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen. Architectuur/deel 1. Provincie Brabant, arrondissement Leuven, Luik, 310.
  • S.n. 1999: Linter. Een wandeling door de 20ste eeuw. Werkgroep Heemkunde van de Linterse cultuurraad, Linter.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de vierkantshoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde: als restanten van het historische areaal en beeldbepalende open ruimte, inherent aan deze monumentale agrarische architectuur.

Bron: Beschermingsdossier DB002157, Vierkantshoeve: omgeving (digitaal dossier)
Auteurs:  Paesmans, Greta