Teksten van Burgerhuis van 1782

Het burgerhuis van 1782 te Tervuren, is beschermd als monument.

Woning Kasteelstraat 18_versie 1_20130923 ()

Stadswoning met mansardedak, gedateerd 1782 .

Historiek

De woning is op het kalf van de voordeur gedateerd 1782. In de 15de eeuw is mogelijks op deze plaats reeds een gebouw aanwezig dat als ‘kamme’ of brouwerij wordt benoemd. Op de Ferraris-kaart (1771-1777) is op de plaats van de huidige woning een volume aanwezig, maar het is niet zeker of het om hetzelfde gebouw gaat. Ook in de Atlas der Buurtwegen (1840) is hier een gebouw aanwezig. De opbouw en stijl kunnen de datering in 1782 bevestigen.

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met twee dakvensters bekroond met driehoekig fronton. Hoger op het dak is nog een dakkapel met zadeldak aanwezig. Links op de begane grond is de toegangsdeur aanwezig met arduinen rondboogomlijsting met geprofileerde imposten en diamantkop-sluitsteen. Op het kalf van de deur staat het jaartal 1782. De voordeur is voorzien van een bovenlicht in wagenwielvorm.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000427, Kasteelstraat 12: huis, beschermingsdossier, advies KCML, doos 56.25 map 6336.
  • MAES F. 1952: Omheen de kerk van Tervuren, Eigen Schoon en de Brabander XXXV, Brussel, 164-172, 263-272, 298-307.
  • ATLAS BUURTWEGEN, 1840

Auteurs:  Foubert, Annemie