Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Getijdenwatermolen en molenaarswoning, kapel en Graventoren met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen, molenaarshuis, Graventoren en kapel en hun omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de getijdenwatermolen met molenaarswoning, de kapel ter ere van Jezus, de Graventoren, de langgestrekte hoeve bij de Graventoren, de scheepshelling en de Kasteelstraat met enkele woningen en Nederstraat. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De watermolen en het molenaarshuis, de kapel en de Graventoren met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van de historische waarde van de kleinschalige, hoofdzakelijk 19de-eeuwse bebouwing.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000689, Watermolen, Graventoren, kapel en omgeving te Rupelmonde (S.N., 1982).

Waarden

De watermolen en het molenaarshuis, de kapel en de Graventoren met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Getijdenwatermolen

Nederstraat 2 (Kruibeke)
Watermolen, heden buiten gebruik. Gewit bakstenen gebouw uit de 16de eeuw onder steil zadeldak voorzien van twee dakvensters. Houten bijbouw tegen de rechter zijgevel.

Graventoren

Kasteelstraat (Kruibeke)
Ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw, opgericht door de graven van Vlaanderen. In 1254 vergroot Margaretha van Vlaanderen haar kasteel dat in de volgende eeuw min of meer in verval geraakte doch in januari 1389 door Filips de Stoute grondig hersteld en verruimd werd tot een burcht met zeventien torens. In 1583 grotendeels verwoest.

Kapel ter ere van Jezus

Neoclassicistische kapel van 1859 op rechthoekige plattegrond en afgedekt door een zadeldak met sierlijke houten dakruiter.

Langgestrekte hoeve

Kasteelstraat 26-30 (Kruibeke)
Hoevegebouw van 1721. Woonhuis van het dubbelhuistype met gewitte, sterk gewijzigde voorgevel. Links bakstenen dwarsschuur onder zelfde nok; rechts lagere aanbouw.

Molenaarswoning

Molenaarswoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Stadswoning

Kasteelstraat 20 (Kruibeke)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gedecapeerde lijstgevel, met behoud van bepleisterde en beschilderde muurbanden, cordons en deur- en vensteromlijstingen als decoratief element.