Graanstokerij Filliers

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Graanstokerij Filliers. Enige resterende ambachtelijke stokerij in de streek van Deinze, die circa 1900 nog 26 stokerijen telde. Tot 1975 eigenlijke landbouwstokerij met volledige ecologische kringloop waarbij de resten van het stoken als veevoer diende en de dierenmest aangewend werd om het land te bemesten.

Leernsesteenweg 5 (Deinze)
Gebouw van negen traveeën en één bouwlaag onder mansardedak, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Erachter gelegen stokerijgebouw en vroegere stallen van de hoeve. Bakstenen stokerijgebouw met vier bouwlagen onder zadeldak met laaddeur met hijsbalk voor de graanzolder. Erachter rijpingsmagazijn en hoge ronde bakstenen schoorsteen op vierkante sokkel van de stoommachine.

Wordt opgevolgd door