Stoompompstation Bazelbroek en Rupelmondebroek

Gemeente Kruibeke
Deelgemeente Bazel
Straat Kallebeek
Locatie Kallebeek zonder nummer (Kruibeke)

Kallebeek zonder nummer, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Het voormalige stoompompstation van het Basel- en Rupelmondebroek werd in 1889 gebouwd. De hele constructie werd gemaakt naar ontwerpen van ingenieur Korevaar uit Delft.

Het voormalige stoompompstation van het Bazel- en Rupelmondebroek is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige stoompompstation van het Bazel- en Rupelmondebroek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als waardevol restant van een stoompompinstallatie opgericht in 1889 naar ontwerp van ir. Korevaar uit Delft, onder het dijkgraafschap van Graaf Vilain XIIII; als materiële getuige van de wijze waarop in de voormelde periode polders met stoomgemalen werden drooggehouden; als materiële getuige horende bij de geschiedenis en inrichting van het ‘Basel- en Rupelmondebroek’.