Herenhuis ontworpen door Clement Sterck

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Lebbeke
Straat Leo Duboisstraat
Locatie Leo Duboisstraat 22 (Lebbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42011/130.1
  • OO002777

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis ontworpen door Clement Sterck

Leo Duboisstraat 22, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Begin 19de eeuw stond op deze locatie al een ruim gebouw met aanhorigheden dat één geheel vormde met het links aanpalende pand.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het herenhuis ontworpen door Clement Sterck is beschermd als monument.

Waarden

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het imposante herenhuis van 1888 is een zeer representatief en goed bewaard voorbeeld van herenwoning van de gegoede dorpsnotabelen, hier een veekoophandelaar. Als ontwerp van de Dendermondse architect Clemens Sterck is het een zeldzaam bewaard exemplaar van een privé-woning in neoclassicistische stijl, van de hand van deze architect waarvan in Dendermonde zelf, na de zware vernielingen van de Eerste Wereldoorlog, weinig werken bewaard bleven. De voorgevel is een zeer gaaf en representatief voorbeeld van een rijkelijk gedecoreerde neoclassicistische lijstgevel van het einde van de 19de eeuw. De plastisch uitgewerkte en verzorgde vensterdecoratie, barokke cartouches en het monumentale hoofdgestel met kenmerkende leeuwenkopjes, getuigen van een artistieke originaliteit en grote kunstzin.
De artistieke waarde blijkt verder uit de kwaliteitsvolle decoratie van de twee linkersalons met origineel beschilderd binnenschrijnwerk en kunstig gedecoreerde en polychroom geschilderde stucplafonds en beschilderingen met arabesken, vogels en de symbolische voorstelling van de vier seizoenen, kenmerkend voor de late 19de eeuw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.