Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Scheepshelling scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Scheepshelling

Beschrijving

De scheepshelling uit 1962 van de voormalige scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde die in 1913 werd opgericht is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De scheepshelling uit 1962 van de voormalige scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde die in 1913 werd opgericht is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als site waarvan het hoofdbestanddeel - namelijk de scheepshelling uit 1962 - een beeldbepalende materiële getuige is en een restant van de voormalige scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde die in 1913 werd opgericht. Op lokaal niveau vervulde deze scheepswerf een belangrijke sociaal-economische functie en op Belgisch niveau speelde ze een vooraanstaande en vernieuwende technologische rol. Deze scheepswerf had tevens een internationaal cliënteel.
De onderhavige uitbreiding is een logische aanvulling aan het reeds bij ministerieel besluit van 30 juli 1982 beschermde dorpsgezicht 'Watermolen en molenaarshuis, kapel en Graventoren' waarin slechts een gedeelte van de scheepshelling werd opgenomen.

Scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde

Scheepsbouwersstraat (Kruibeke)
De scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde werd gesticht in 1913. In 1962 werd de werf uitgebreid met een tweede scheepshelling. Betonnen helling van 100 meter lang uitgerust met 15 wagens op stalen rails.