Voorhaven: droogdokken en betonnen afsluiting

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de twee droogdokken en de betonnen prefabafsluiting ter hoogte van de Wiedauwkaai. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De droogdokken en de betonnen afsluiting ter hoogte van de Wiedauwkaai is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een gecombineerd geheel van een klein en een groot droogdok, gegraven in de periode 1880-85, met volledig natuurstenen bekleding en met nog bewaarde bedieningshellingen, taatsen, relingen en met een oude betonnen afsluiting.

Droogdokken

Wiedauwkaai (Gent)
Geheel van twee droogdokken, een klein en een groot, van 1880-85; volledig natuurstenen bekleding. Betonnen prefabomheining uit het interbellum.