Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Gemeente Merelbeke
Deelgemeente Munte
Straat Torrekensstraat
Locatie Torrekensstraat zonder nummer (Merelbeke)

Torrekensstraat zonder nummer, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Aan de Torrekensstraat, ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel.

Houtkant met fladderiep bij motte

Torrekensstraat zonder nummer (Merelbeke)

Een houtkant, met nog sporen van een traditioneel hakhoutbeheer, staat op de flanken van de motte. Er is redelijk wat opslag aanwezig van olm (ruwe, gladde en bastaard olmen), hakhoutstoven van es en tamme kastanje en verschillende hakhoutstoven van de zeldzame fladderiep. Een hoge hakhoutstoof van fladderiep werd gemeten op 80 cm boven het maaiveld en had een stamomtrek van 233 cm. Er staan ook een paar opgaande bomen, een canada populier en een olm.