Landhuis Mariasteen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Vanouds bekend domein of goed zogenaamd "Meeremsteenkin" gelegen aan de grens met Sint-Denijs-Westrem. De oude omwalde kern met twee tegenover elkaar verspringende vleugels werd circa 1870 verbouwd tot een quasi rechthoekig gebouw, in 1910-11 aan de westzijde uitgebreid met twee vooruitspringende zijtraveeën.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Landhuis Mariasteen met hoeve en park

Duddegemstraat 34, Kleine Duddegemstraat 32 (Gent)
Een lange toegangsdreef aangelegd in 1910-11, geeft toegang tot een prachtig park en heden vrij sober kasteeltje resulterend uit verschillende verbouwingen. De oude omwalde kern met twee tegenover elkaar verspringende vleugels werd circa 1870 verbouwd tot een quasi rechthoekig gebouw, in 1910-11 aan de westzijde uitgebreid met twee vooruitspringende zijtraveeën, op de begane grond verbonden door een soort veranda. Op dezelfde site bevindt zich de kasteelhoeve met een achterliggend, deels ommuurd perceel dat vroeger als boomgaard dienstdeed. De oude walgracht werd deels geïntegreerd in de kasteelvijver en deels gedempt.