Villa Hofman met tuin

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Lebbeke
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 12, Kerkstraat 14 (Lebbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42011/121.1
  • OO002780

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Hofman

Kerkstraat 12-14, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Deze oude villa, gebouwd in eclectische stijl in 1907 door de familie Hofman-Segers, in een ruime tuin met parkallure, is exemplarisch als landhuis uit het begin van de 20ste eeuw, gebouwd door een dorpsnotabele in het centrum van de gemeente.

Beschrijving

Villa Hofman is met de tuin en het straathek beschermd als monument.

Waarden

Zogenaamd Villa Hofman met inbegrip van het straathek en de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Deze oude villa, gebouwd in 1907 in een ruime tuin met parkallure, is exemplarisch als landhuis uit het begin van de 20ste eeuw, gebouwd door een dorpsnotabele in het centrum van de gemeente. Typologisch en stilistisch is het een gaaf voorbeeld van een eclectische villa in een verzorgde bak- en hardsteenarchitectuur met lichte art nouveau-invloeden, vooral in de decoratie van de faiencetegeltableaus en glas-in-lood voorzetraampjes.
De artistieke waarde blijkt vooral uit het grotendeels in originele staat behouden interieur, met neoclassicistische en art-nouveaugetinte decoratie en ornamenten als de typische marmerbeschildering in het trappenhuis, stucplafonds met centraal rozetmotief, het binnenschrijnwerk met glas-in-loodvulling, de veranda met kleurrijke betegeling en granitovloer, kenmerkend voor het begin van de 20ste eeuw.
De perceelsbrede straatafsluiting met fraaie ijzeren hekken en toegangshek aan gemetste pijlers is een fraai voorbeeld van ambachtelijke vaardigheid en kunstzinnigheid. Door zijn inplanting ten oosten van de Grote Plaats is het een zeer beeldbepalend element in de dorpskom.
De omringende tuin met parkallure door zijn oud bomenbestand en omlopend slingerpad met buxushaagjes is een kenmerkend en integrerend onderdeel van dit landelijk erfgoed.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.