Beschermd monument

Oorlogsmonument

Beschermd monument van 24-11-2011 tot heden
ID: 9525   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9525

Besluiten

Oorlogsmonument
definitieve beschermingsbesluiten: 24-11-2011  ID: 4895

Beschrijving

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.Waarden

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Wieze is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Op een hoge hardstenen sokkel staat het bronzen beeld van een soldaat in gevechtsuitrusting die zijn wapen hoog in de lucht houdt, klaar om te slaan. Expressieve en representatieve symboliek voor de overwinning van het vaderland.
De architect en uitvoerder van het gedenkteken (gesigneerd) was G. Gaudier-Rembaux uit Ecaussines, die heel wat oorlogsgedenktekens realiseerde onder meer van Sint-Eloois-Winkel, Wevelgem, Wijtschate, Gullegem en te Brugge. Het bronzen beeld is het werk van S. Bastin (gesigneerd), een beeldhouwer uit Walloniƫ.

historische waarde

Oorlogsgedenkteken Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden van Wieze, opgericht in 1923. In 1948 overgebracht naar de huidige locatie en op 11 november in 1949 ingehuldigd. Geplaatst achter een grafkelder voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is ingeplant in een vierkante parterre, omgeven door een groene haag en is te vinden aan de ingang van de begraafplaats. Ervoor ligt een grote vierkante grafplaat.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Gemeentelijke begraafplaats met oorlogsmonument

Kerkhofstraat zonder nummer (Lebbeke)
In 1865 werd door de gemeente een eerste perceel grond (13 a 60 ca) aangekocht op de Molenkouter ten zuidoosten van de kerk voor de aanleg van een nieuwe begraafplaats buiten de dorpskom.