Kasteeldomein van Wieze: brugje

Beschermd monument van 15-05-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Wieze
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 20 (Lebbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42011/118.1
  • 4.01/42011/148.1
  • OO002410

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het domein met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.

Beknopte karakterisering

Typologietuinbruggen

Beschrijving

Het brugje over de gracht, gelegen in het kasteeldomein, in de onmiddellijke omgeving van de ijskelder en het torentje, is beschermd als monument.

Waarden

Het brugje over de gracht in het kasteeldomein, nabij de ijskelder en het torentje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het bakstenen brugje dat de site met overblijfsel van het oude kasteel over de binnengracht verbindt met het zuidelijk gedeelte van het domein en dat deel uitmaakt van de 19de-eeuwse constructies namelijk conciërgewoning en ijskelder.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.