Kasteeldomein van Wieze: oranjerie

Beschermd monument van 15-05-2000 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Wieze
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 20 (Lebbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42011/112.1
  • 4.01/42011/149.1
  • OO002412

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het domein met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.

Beknopte karakterisering

Typologieoranjeries
Stijlneorenaissance
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De oranjerie van de voormalige burcht is beschermd als monument.

Waarden

De oranjerie van het domein van de voormalige burcht is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : tot het kasteeldomein behorende oranjerie, deel uitmakend van de 19de-eeuwse heraanleg en herbouwfase, meer bepaald van het latere neogotische kasteel. Het gebouw geplaatst onder leienschilddak, wordt gekenmerkt door twee driezijdige gevelbeëindigingen, gebruik van baksteen en 'speklagen' van natuursteen, grote rondboogramen, dunne hoeksteunberen en heeft een neorenaissancistisch voorkomen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.