Soortenrijk valleibosje

Beschrijving

Het soortenrijk valleibosje ten noorden van de Sasbaan te Wieze is beschermd als monument. Een buffer van 5 meter rondom het bosje is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

Het soortenrijk valleibosje aan de Windgatbeek is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

In dit bosje en deze houtkant bevinden zich enkele bijzondere inheemse soorten die zuivere vertegenwoordigers zijn van hun soort en dus een genenreservoir vormen voor de regio. De bosranden en ook de houtkanten herbergen een uitzonderlijke soortenrijkdom waaronder sleedoorn (Prunus spinosa), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata), wegedoorn (Rhamnus cathartica), veldesdoorn (Acer campestre), verschillende soorten hondsroos (Rosa canina), wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), hazelaar (Corylus avellana) en veldiep (Ulmus procera).

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.

Bellebroek en Dendermeersen tussen Oudegem en Wieze

Gijzegem, Herdersem (Aalst), Mespelare (Dendermonde), Denderbelle, Wieze (Lebbeke)
Het gebied omvat een groot deel van de historische meersen op de linker- en rechteroever van de gekanaliseerde Dender. Het bestaat uit aaneengesloten percelen gras- en weiland met drainagesloten, rijen knotwilgen en relicten van de Oude Dender. Aan de rand van de open meersen, op de iets hogere en dus droge gronden liggen de dorpen Mespelare, Denderbelle en Wieze die uitkijken over de Dendervallei. Het kasteeldomein van Wieze ligt in het zuiden van het meersenlandschap.