Beschermd monument

Kasteeldomein van Wieze

Beschermd monument van tot heden

ID
9537
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9537

Besluiten

Kasteel van Wieze: onderdelen en domein
definitieve beschermingsbesluiten: 15-05-2000  ID: 3570

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het kasteeldomein met de bewaard gebleven delen van de gracht en de bakstenen straatmuur is beschermd als monument. De boven het maaiveld reikende structuren van gebouwen die niet afzonderlijk als monument werden beschermd worden niet mee opgenomen in deze bescherming. De structuren die wel apart als monument werden beschermd zijn: het hoektorentje, de ijskelder, het brugje, de oranjerie en de inkompartij.



Waarden

Het kasteeldomein met de bewaard gebleven delen van de gracht en de bakstenen straatmuur is, met uitzondering van de boven het maaiveld reikende structuren van gebouwen die niet afzonderlijk voor de bescherming als monument in aanmerking werden genomen, beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

in oorsprong middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, met getuigen en bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het domein met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Bellebroek en Dendermeersen tussen Oudegem en Wieze

Gijzegem, Herdersem (Aalst), Mespelare (Dendermonde), Denderbelle, Wieze (Lebbeke)
Het gebied omvat een groot deel van de historische meersen op de linker- en rechteroever van de gekanaliseerde Dender. Het bestaat uit aaneengesloten percelen gras- en weiland met drainagesloten, rijen knotwilgen en relicten van de Oude Dender. Aan de rand van de open meersen, op de iets hogere en dus droge gronden liggen de dorpen Mespelare, Denderbelle en Wieze die uitkijken over de Dendervallei. Het kasteeldomein van Wieze ligt in het zuiden van het meersenlandschap.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein van Wieze [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9537 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.