Teksten van Gesloten hoeve Hof ter Kammen

Gesloten hoeve Hof ter Kammen_versie 2_31.03.2016 ()

De gesloten hoeve Hof ter Kammen, gelegen te Bogaarden (Pepingen), is beschermd als monument. De bescherming omvat de hoeve en het bakhuis.

HofterKammen_20/09/2013_versie1 ()

Gesloten hoeve Hof ter Kammen met U-vormig grondplan met 18de- en 19de-eeuwse gebouwen en nieuwe bijgebouwen.

Vroegere afhankelijkheid (brouwerij) van de Onze-Lieve-Vrouwpriorij. Een gesloten hoeve; het zogenaamde "Hof ter Kammen", bestaande uit gewitte bakstenen gebouwen omheen een geplaveide binnenplaats. De arduinen rondbooginrijpoort, gedateerd 1860 op de sluitsteen, is opgenomen in de dienstgebouwen, aan de rechterkant is er een gelijkaardige dichtgemetselde voetgangersingang.
Tweelaags boerenburgerhuis van acht traveeën onder wolvedak (pannen), op geprofileerde modillons, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straatzijde, arduinen steekboogvensters en een gelijkaardige deur met arduinen tussendorpel in de zesde travee, van links te beginnen. De achtergevel heeft een asymmetrische ordonnantie en recentere muuropeningen. Recentere hoevegebouwen aan de oostkant.

Langsschuur onder zadeldak (pannen), gedateerd door muurankers 1870. Links van het binnenhof zijn er de oude stallingen met drie deuren met een arduinenstenen omlijsting, rechts de hooiopslagplaats met dzelfde arduinen omlijsting rond twee deuren en een venster. Ten zuidoosten, op veilige afstand alleenstaand bakhuisje met arduinen rondboogdeur. Zeer mooi gelegen hoeve, door weiden van de straat gescheiden.

Bibliografie

• DE MAEGD C. en VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 2n., Gent.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000692, Dorpsgezicht Abdijhoeve Cantimpré en Hof ter Kammen, beschermingsdossier, aanvraag bescherming KCML 07/11/1977.

Het Hof ter Kammen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: