Beschermd monument

Voorhaven: metalen structuren van havenloodsen 22 en 23

Havenerfgoed
definitieve beschermingsbesluiten: 20-11-1996  ID: 3127

Beschrijving

De bescherming omvat de metalen structuren van havenloodsen 22 en 23. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De metalen structuren van de havenloodsen 22 en 23 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeelden van structuren opgetrokken in respectievelijk 1885-86 en 1887-88, respectievelijk uit door J. Cockerill geleverde nieuwe materialen en materialen afkomstig van gebouwen op de Antwerpse Wereldtentoonstelling (1885) met goed bewaarde kenmerken, inzonderheid polonceau-spanten, gietijzeren kolommen en ijzeren vakwerkliggers.

industrieel-archeologische waarde

Is de gedeeltelijke bescherming van

Gesloten havenloodsen

Voorhavenlaan zonder nummer, zonder nummer (Gent)
De gesloten havenloodsen van twee verdiepingen tellen ieder twaalf travee├źn in de lengte en tweemaal vijf travee├źn in de breedte. Ze zijn afgedekt door twee schilddaken (nok evenwijdig met de straat) met zinkbekleding.