Voorhaven: onderbouw en metalen structuur van havenloods 26

Havenerfgoed

Beschrijving

De bescherming omvat de onderbouw en metalen structuur van de oorspronkelijk open havenloods 26. De ruime omgeving met de sites van het Tolhuis en de Voorhaven is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De onderbouw en metalen structuur van de oorspronkelijk open havenloods nummer 26 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een havenloods met een grote lengte en geconstrueerd met een voor een open type bedoelde metalen structuur onder andere bestaande uit zuilen met een specifieke vormgeving en voorzien van een overkapping met specifieke gevormde onderdelen.

Open loods

Voorhavenlaan 84 (Gent)
De open loods was aanvankelijk eveneens een volledige metalen constructie, één travee breed en drieëntwintig traveeën lang. Aan beide langszijden met een afdak onder een half zwevend en halfcirkelvormig gebogen spant.