Bottelarij Top Bronnen

Beschrijving

Van de straat verwijderd, schuin ingeplant en met hekwerk afgesloten bedrijf zogenaamd "Top Bronnen". Opgericht rond 1905 door F. Hoebeke, luciferfabrikant uit Geraardsbergen, ter vervanging van luciferfabriek zogenaamd "Fabrique d'Allumettes à Nederbrakel" die hij evenals het kasteel overgekocht had van H. De Hovre.

Brusselsestraat 100 (Brakel)
Bedrijf, opgericht rond 1905 door F. Hoebeke, luciferfabrikant uit Geraardsbergen, ter vervanging van luciferfabriek die hij evenals het kasteel overgekocht had. Via ingenieus tunnelsysteem werd bronwater van hoger gelegen park naar lagergelegen bottelarij geleid. Bedrijfsgebouwen vernieuwd in jaren 1950. Bakstenen administratiegebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken. industriële loods onder sheddaken, met achterliggende schoorsteen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Kasteeldomein van de Top Bronnen

Brusselsestraat 100-102 (Brakel)
Neoclassicistisch gebouw rond 1873 opgetrokken; in 1888 aangekocht door F. Hoebeke, oprichter van Top Bronnen. Bottelarij opgestart in 1905 en vernieuwd in de jaren 1950. Kasteel vergroot in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oeils-de-boeuf in mansardedak. Tuinaanleg volgens romantische traditie met vijverpartijen en imitatiehouten betonnen bruggetjes en kleine jongere chalets verspreid in glooiend parkdomein met diversiteit aan boomsoorten. Toegang via fraai gietijzeren hek aan gecementeerde hekpijlers met siervazen.