Site Bontinkmolen en maalderij met technische uitrusting

Beschermd monument van 14-07-2004 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Vogelzangstraat
Locatie Vogelzangstraat zonder nummer (Lokeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/152.1
  • OO003084

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Site Bontinkmolen en maalderij

Vogelzangstraat zonder nummer, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Oude windmolensite die minstens opklimt tot de 17de eeuw. In 1665 is er immers volgens een archiefvermelding sprake van een hofstede met bijgaande molen waarvan de woning binnen de parochie Kalken was gelegen en de molen op grondgebied Lokeren stond. Het betrof een houten staakmolen met hoge gemetste teerlingen op een molenberg.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De maalderij met technische uitrusting en site van de voormalige Bontinkmolen zijn beschermd als monument.

Waarden

De maalderij met technische uitrusting en site van de voormalige Bontinkmolen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Gelegen op de site van de verdwenen Bontinkmolen, die minstens opklom tot de 17de eeuw, is de mechanische maalderij een relevante materiële getuige van de kenmerkende evolutie die de kleinschalige ambachtelijke graanverwerkende nijverheid in de 19de eeuw onderging bij een oudere windmolensite. Het bescheiden bakstenen maalderij gebouw opgericht in 1868 ter vervanging van een rosmolen is architecturaal kenmerkend voor dergelijk klein gebouwentype uit de agrarische bedrijfsarchitectuur van de 19de eeuw. Er is nog een volledige bedrijfsvaardige maalinstallatie aanwezig met onder meer een houten maalstoel gedateerd 1868, een steenkoppel met volledige uitrusting, de gietijzeren overbrenging en een aandrijving met dieselmotor ‘Lister Dursley England’, volledig behouden luiwerk, een haverbreker en baskuul. De bakoven, geïncorporeerd in het maalderij gebouw, is een voor de hoevebouw karakteristieke nutsvoorziening, horend bij de tegenoverliggende bijhorende hoeve met molenaarshuis aan de Bontinkstraat 166 te Laarne (Kalken) die historisch en functioneel een entiteit vormt met de windmolensite.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.