Beschermd monument

Kasseiweg Etikhovestraat: onderdeel

Beschermd monument van 30-03-1995 tot heden

ID: 9576   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9576

Besluiten

Kasseiwegen
definitieve beschermingsbesluiten: 30-03-1995  ID: 2827

Beschrijving

De Etikhovestraat is als kasseiweg beschermd als monument.

Deze eerste bescherming dateert van 30 maart 1995 en omvat het deeltje van de Etikhovestraat dat het dichtst aanleunt bij het Etikhoveplein. Iets later, op 24 oktober 1995, werd deze eerste bescherming uitgebreid met het deel van de Etikhovestraat dat parallel met Puttene langs de kerk loopt.Waarden

Etikhove: Etikhovestraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Deze kasseiwegen getuigen van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

historische waarde

Deze kasseiwegen zijn nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.

sociaal-culturele waarde

De zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasseiweg Etikhovestraat

Etikhovestraat zonder nummer (Maarkedal)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.