Kasteel van Eke

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Heerlijk kasteel van Eke in de nabijheid van de Schelde. Vernield in de 15de en de 16de eeuw. Afgebeeld in A. Sanderus, Flandria Illustrata. Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde.

Kasteel van Eke

's Gravendreef 5 (Nazareth)
Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde. Het kasteel werd door graaf de Lichtervelde heropgebouwd in 1753 en later uitgebreid met de nog bestaande dienstgebouwen. Kasteel zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlogen enkele jaren later gesloopt. Bijgebouwen van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak, omgevormd tot woning. Ten noorden, voormalig inrijhek tussen bewaarde pijlers met vaasbekroning. Bakstenen boogbrug over de walgracht.

Is de omvattende vaststelling van

Bunker D5

Nieuwe Steenweg (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het steunpunt Eke. De bunker bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Wordt opgevolgd door

Kasteel van Eke