Beschermd monument

Kasteel Rozelaar met walgrachten

Beschermd monument van 17-10-1995 tot heden
ID: 9581   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9581

Besluiten

Kasteel Rozelaar met omgeving en kasteelhoeve: boerenwoning
definitieve beschermingsbesluiten: 17-10-1995  ID: 2930

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het kasteel Rozelaar, de walgrachten, het schiereiland met versterkte poort en site van het vroegere waterkasteel.Waarden

Kasteel Rozelaar met walgrachten, het schiereiland met versterkte poort en site van het vroeger waterkasteel zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als site met walgrachten uit de late middeleeuwen van het type met meerledig grachtensysteem bestaand uit een opperhof en een neerhof, opgericht als ontginningscentrum door de Gentse Sint-Baafsabdij.
Als site van een vrij aanzienlijk laat-middeleeuws kasteel, aanvankelijk buitenverblijf van de abt van Sint-Baafsabdij, nadien van de bisschoppen van Gent, waarvan de bewaarde versterkte inkompoort een voorbeeld is van een zandstenen bouwwerk met defensieve kenmerken.
Als voorbeeld van een typische buitenplaats uit de eerste helft van de 19de eeuw in de omgeving van Gent, ontstaan uit de aanpassing van de oorspronkelijke paardenstallen met oranjerie en serre gebouwd voor bisschop Prins Lobkowitz in 1782-1783 door architect F. Drieghe.

artistieke waarde

als kenmerkend voorbeeld uit het veelzijdig oeuvre van de befaamde Gentse architect Louis Minard die in 1833 de plannen maakte voor het kasteel met herkenbare stijlkarakteristieken.
Als mooi voorbeeld van een kasteel met neoclassicistische voorgevel van het type lange bepleisterde lijstgevel met symmetrische ordonnantie en uitgewerkte inkomdeur in een centraal gemarkeerd risaliet verrijkt met hardstenen gevelelementen.
Als kasteel waarvan het interieur een voor die tijd typische ronde traphal met verzorgde draaitrap onder lichtkoepel bewaart naast een oranjerie uit 1782-1783 gedecoreerd met wandschilderingen in empirestijl.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein Rozelaar met dreven

Kasteeldreef 31 (Lochristi)
Rechthoekig omgracht kasteeldomein tussen Rozelaredreef (ten noorden), Stationsstraat (ten westen) en de Ledebeek (ten zuiden). Site met walgrachten in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen.