Oorlogsmonument

Beschermd monument van 04-11-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Ledeberg
Straat Ledebergplein
Locatie Ledebergplein zonder nummer (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/1407.1
  • 4.01/44021/712.1
  • OO002761

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsmonument

Ledebergplein zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Op een natuurstenen voetstuk met links en rechts een soldaat staat een bronzen Nike met lauwerkransen in de hand. Het brons is van de hand van Ed. Vereylen (?). Aan de voorzijde werd een wapenschild aangebracht met eronder het opschrift "Ledeberg/ aan zijne helden / 1914-1918".

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat het oorlogsmonument, opgetrokken ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

Herdenkingsteken ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

De herdenkingstekens zijn allen opgedragen aan de militaire en burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In 1919 kregen de gemeenten de opdracht herdenkingstekens op te richten. Meestal werden de namen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog na 1945 aan het monument toegevoegd.
De Eerste Wereldoorlog betekende een breuk met het verleden. De politieke, militaire, sociologische en culturele kaarten werden volledig hertekend na 1918. De tekens gedenken bijgevolg de slachtoffers van één der belangrijkste en meest markante gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis.

artistieke waarde

De herdenkingstekens werden opgericht tussen 1919 en 1940. Daardoor werden een veelheid aan stijlen toegepast; van art nouveau tot art deco met al zijn varianten. Bekende kunstenaars werden aangezocht om de herdenkingstekens te ontwerpen en uit te voeren. De gebruikte vormentaal / symboliek is eigen aan het herdenkingsteken met zijn verwijzingen naar de helden in lijden, dood en overwinning.
Het brons is volgens de signatuur van de hand van Ed. Vereylen. Het is een representatief voorbeeld van een herdenkings- en vredesteken. Het volledige monument en zeker Nike straalt de strenge geest van de art deco uit.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.