Ensemble van boomgaard, houtkant en poelen

Ensemble van fruitboomgaard, houtkant en poelen

Beschrijving

Het ensemble van fruitboomgaard, houtkant en poelen langs de Vlaamse Ardennenstraat te Etikhove is beschermd als monument.

Waarden

Het ensemble van fruitboomgaard, houtkant en poelen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

De hoogstamboomgaard heeft een hoge esthetische en landschappelijke waarde omwille van zijn gave voorkomen. Een boomgaard van deze grootte is uniek voor de regio. De poelen in de weilanden, houtkanten en de boomgaard vormen een sterk ensemble.

historische waarde

De boomgaard herbergt diverse oude fruitrassen en wordt nog steeds actief beheerd (is nog productief). De hoogstamfruitboom maakt al heel lang deel uit van ons landschap maar is de afgelopen eeuw economisch achterop geraakt bij de moderne commerciële boomgaarden.

wetenschappelijke waarde

Binnen deze boomgaard bevinden zich nog oude fruitrassen (appel, peer, pruim, kers, kriek en noot) die bekend staan voor hun taaiheid en ziektebestendigheid.

Hoogstamboomgaard Hof te Fiennes

Vlaamse Ardennenstraat (Maarkedal)
Bij een herenhoeve , meer bepaald in de tuin van het historische Hof te Fiennes, langs de Vlaamse Ardennenstraat te Etikhove ligt een weidehoogstamboomgaard of fruitweide. De boomgaard bevindt zich op een naar het westen georiënteerd hellend terrein en is in hoofdzaak beplant met appelbomen en in mindere mate met peren-, kerzen-, pruimen- en notenbomen.