Beschermd monument

Gemeentehuis Lochristi

Beschermd monument van 18-10-1995 tot heden

ID
9593
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9593

Besluiten

Gemeentehuis van Lochristi
definitieve beschermingsbesluiten: 18-10-1995  ID: 2934

Beschrijving

Het gemeentehuis van Lochristi is beschermd als monument.Waarden

Het gemeentehuis van Lochristi is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als interessant voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een voormalig herenhuis uit het midden van de 18de eeuw met een opvallende classicistische bepleisterde en beschilderde voorgevel met versieringselementen voornamelijk in stuc in Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl en waarvan het interieur nog waardevolle elementen uit de tweede helft van de 18de eeuw bevat, namelijk schouwen met verschillende stucdecoratie evenals een typische schouw in empirestijl.

artistieke waarde

als geslaagd voorbeeld van een midden 18de-eeuws herenhuis met een opvallende, classicistische bepleisterde en geschilderde voorgevel met versieringselementen voornamelijk in stuc, in Lodewijk XV-en Lodewijk XVI-stijl en waarvan het interieur nog diverse 18de-eeuwse elementen met stucdecoratie en een mooi exemplaar van een empireschouw bevat.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Gemeentehuis van Lochristi

Dorp-West 52 (Lochristi)
Aan de straat palende herenwoning met achterliggend park, gebouwd door geneesheer Rommel in de periode 1770-1780. Merkwaardige classicistische voorgevel met elementen in Lodewijk XV- en XVI-stijl. Voormalig herenhuis aangekocht in 1961 door de gemeente, sindsdien gemeentehuis.