Gemeentehuis Lochristi

Beschermd monument van 18-10-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lochristi
Deelgemeente Lochristi
Straat Dorp-West
Locatie Dorp-West 52 (Lochristi)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44034/110.1
  • 4.01/44034/128.1
  • OO001856

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis van Lochristi

Dorp-West 52, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Voormalig herenhuis aangekocht in 1961 door de gemeente, sindsdien gemeentehuis. Aan de straat palende herenwoning met achterliggend park, gebouwd door geneesheer Rommel in de periode 1770-1780. Merkwaardige classicistische voorgevel met elementen in Lodewijk XV- en XVI-stijl.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het gemeentehuis van Lochristi is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Lochristi is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als interessant voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een voormalig herenhuis uit het midden van de 18de eeuw met een opvallende classicistische bepleisterde en beschilderde voorgevel met versieringselementen voornamelijk in stuc in Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl en waarvan het interieur nog waardevolle elementen uit de tweede helft van de 18de eeuw bevat, namelijk schouwen met verschillende stucdecoratie evenals een typische schouw in empirestijl.

artistieke waarde

als geslaagd voorbeeld van een midden 18de-eeuws herenhuis met een opvallende, classicistische bepleisterde en geschilderde voorgevel met versieringselementen voornamelijk in stuc, in Lodewijk XV-en Lodewijk XVI-stijl en waarvan het interieur nog diverse 18de-eeuwse elementen met stucdecoratie en een mooi exemplaar van een empireschouw bevat.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.