Gevangenis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Eveneens gebouwd op gronden van het na de Franse Revolutie afgeschafte klooster van Sion. Op de plaats van de huidige oprit naar de gevangenis, rechts van het gerechtshof, werd in de 19de eeuw na de afschaffing van het klooster van Sion een protestantse tempel gebouwd die bleef bestaan tot 1918. Eerste gevangenis gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. De voormalige kapel van Sion werd geïntegreerd in het 19de-eeuwse gevangeniscomplex en in 1918 vernietigd.

Gevangenis

Bourgondiëstraat 6 (Oudenaarde)
Gebouwd op gronden van het na de Franse Revolutie afgeschafte klooster van Sion. Typerend Y-vormig complex binnen een rechthoekige dubbele ommuring met rondgang, nieuw gebouwd ten oosten van bestaande gevangenis naar ontwerp van L. Bouckaert in eclectische stijl van 1904-1908. Inwendig grotendeels aangepast. Na de Eerste Wereldoorlog wederopbouw van inkomgebouw, portiersloge, beheersgang en dienstgebouwen in dezelfde stijl. Huidig toegangsgebouw met drie ambtswoningen in neogotische stijl gedateerd Anno 1922. Tussen toegangsgebouw en de celgevangenis, portiersloge en beheersgang met kantoren in dezelfde eclectische stijl als hoofdgebouw, gebouwd na de Eerste Wereldoorlog.

Wordt opgevolgd door

Gevangenis