Notariswoning

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalige notaris- en burgemeesterswoning vlakbij het kruispunt met de Molenstraat. Neoclassicistische herenwoning, aanvankelijk met L-vormige plattegrond en twee vrijstaande dienstgebouwen in de tuin gebouwd in opdracht van notaris en burgemeester Celestin Van Cromphout.

Notariswoning

Burg. de Lausnaystraat 15 (Berlare)
Aan de straat gelegen fraai herenhuis uit 1851 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, geflankeerd door twee vooruitspringende zijvolumes van één travee en één bouwlaag met respectievelijk inrijpoort naar achtergelegen wagenhuis en tuin. Stoep voor het huis afgesloten door ronde arduinen stoeppalen verbonden met ijzeren buis. Grote achterliggende tuin met 19de- en 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg met diverse tuinelementen in cement of terracotta.

Wordt opgevolgd door

Notariswoning