Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein de Potter d'Indoye: park, kasteel en kasteelhoeve

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel d'Indoye: toegangspoort met koetshuis, paardenstallen, gloriëtte en kasteelpark

Beschrijving

Het kasteelpark van kasteeldomein de Potter d’Indoye met het kasteel, de kasteelhoeve, walgrachten, vijvers en bruggen te Melle is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werden de toegangspoort met koetshuis en paardenstallen en de gloriëtte beschermd als monument. Deze gebouwen maken geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht. Het kasteel werd later ook beschermd als monument.

Waarden

Het kasteelpark met kasteel, kasteelhoeve, walgrachten, vijvers en bruggen van Kasteel de Potter d’Indoye is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als beboomd kasteelpark met walgrachten en vijvers teruggaand op een 16de-eeuws “huys van plaisance” met eind 19de-eeuws kasteel in traditionele stijl met neogotische elementen op de plaats van het vroeger waterkasteel en met kasteelhoeve van 1725.

historische waarde

in casu kunsthistorische waarde: : als landschappelijk waardevolle omgeving van de kasteelpoort en gloriëtte van Kasteel de Potter d’Indoye.

Kasteeldomein de Potter d'Indoye

Brusselsesteenweg 190-192 (Melle)
Vermoedelijk gaat deze site met walgracht in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed. Bak- en natuurstenen kasteel in neotraditionele stijl met laatgotische stijlelementen, gebouwd naar ontwerp van architect J. de Waele en daterend van 1897. Omgevend park en toegangspoort met boogvormig aansluitende paardenstallen gesitueerd in de zuidoosthoek van het aanvankelijk omgrachte voorhof van het vroegere waterkasteel. Voormalige kasteelhoeve en heden hovenierswoning, gesitueerd buiten de vroegere kasteelomgrachting. Achtzijdige gloriëtte van 1764 in Lodewijk XV-stijl.