Villa Braeckman

Gemeente Lochristi
Straat Dorp-West
Locatie Dorp-West 148 (Lochristi)

Villa Braeckman met tuin en Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kapelleken zonder nummer, Dorp-West 148, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Eclectische villa van twee bouwlagen en twee traveeën, naar ontwerp van architect J. Rooms; gevelstenen met "Jaar/1903" in de voorgevel. Rechts in de tuin afzonderlijke vroegere conciërgewoning aangepast tot garage en achterin de tuin gebouwde Onze-Lieve-Vrouwekapel met voorgevel uitziend op straat genaamd Kapelleken.

Villa Braeckman is beschermd als monument.

Villa Braeckman is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als goed bewaard voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een villa met horlogetoren in eclectische stijl van 1903, behorend tot het vroege architecturale oeuvre van architect Jan Rooms.

artistieke waarde

als geslaagde vertegenwoordiger van de karakteristieke villabouw in eclectische stijl door architect Jan Rooms uit het begin van de 20ste eeuw, opmerkelijk onder meer door compositorische elementen als de toren, erker en portiek en door zijn fraaie sculpturale details.