Villa Braeckman met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 05-12-1995 tot heden

Straat Dorp-West, Kapelleken
Locatie Dorp-West 148, Kapelleken zonder nummer (Lochristi)

Villa Braeckman met tuin en Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kapelleken zonder nummer, Dorp-West 148, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Eclectische villa van twee bouwlagen en twee traveeën, naar ontwerp van architect J. Rooms; gevelstenen met "Jaar/1903" in de voorgevel. Rechts in de tuin afzonderlijke vroegere conciërgewoning aangepast tot garage en achterin de tuin gebouwde Onze-Lieve-Vrouwekapel met voorgevel uitziend op straat genaamd Kapelleken.

Beschrijving

Villa Braeckman is met inbegrip van de tuin, waarin zich een toegangshek, de voormalige conciërgewoning en de Onze-Lieve-Vrouwkapel bevinden, beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Villa Braeckman met tuin met inbegrip van het toegangshek, de voormalige conciërgewoning en de Onze-Lieve-Vrouwekapel is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als van in oorsprong bij de villa behorende omringende beboomde tuin, in dezelfde bouwstijl opgetrokken gemetste hekpijlers met ijzeren hek, afzonderlijke voormalige conciërgewoning en wat later opgerichte neogotische natuurstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel.