Windmolen Fraukensmolen

Gemeente Sint-Laureins
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 154 (Sint-Laureins)

Windmolen Fraukensmolen met molenaarswoning

Molenstraat 154, Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen)

De voormalige windmolen is gelegen aan de grens met Nederland (IJzendijke), in een poldergebied voor het eerst ingedijkt in 1546 en definitief drooggelegd in 1614. De molen werd volgens het kadasterarchief gebouwd op cijnsgrond in 1872 door Julie Bogaert uit Oostende en molenaar Leonard Claeys uit Watervliet.

De molenromp van de windmolen Fraukensmolen is beschermd als monument.

Waarden

De restant van de voormalige Fraukensmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

De hoge ronde bakstenen molenromp van de voormalige stellingmolen gebouwd in 1872 is nu een zeldzame getuige van de vroegere pre-industriële agrarische nijverheid in de dorpen van Sint-Laureins en het krekengebied aan de grens met Nederland. De restant van de molen is typologisch een relevant voorbeeld van de windmolenbouw met een hoge getailleerde conische molenromp van baksteen met geschrankt vensterschema. De beeldbepalende ligging in het open polderlandschap en aan de weg naar de Nederlandse grens, en het opvallend volume van de molenromp verlenen de constructie een bakenfunctie.