Windmolen Fraukensmolen

Geografisch pakket Sint-Laureins

De molenromp van de windmolen Fraukensmolen is beschermd als monument.

Waarden

De restant van de voormalige Fraukensmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

De hoge ronde bakstenen molenromp van de voormalige stellingmolen gebouwd in 1872 is nu een zeldzame getuige van de vroegere pre-industriƫle agrarische nijverheid in de dorpen van Sint-Laureins en het krekengebied aan de grens met Nederland. De restant van de molen is typologisch een relevant voorbeeld van de windmolenbouw met een hoge getailleerde conische molenromp van baksteen met geschrankt vensterschema. De beeldbepalende ligging in het open polderlandschap en aan de weg naar de Nederlandse grens, en het opvallend volume van de molenromp verlenen de constructie een bakenfunctie.

Romp van de Fraukensmolen met molenaarswoning

Molenstraat 154 (Sint-Laureins)
Romp van een stellingmolen, in 1872 opgetrokken in een poldergebied aan de grens met Nederland. In 1892 werd een stoommachine geplaatst, waardoor de molen voortaan als wind- en stoommolen graan maalde. In 1924 werden de typische stelling en de kap met wieken verwijderd en bleef de molen verder werken als stoommaalderij. Ook de molenaarswoning en vlasschuur zijn bewaard.