Sint-Elisabethbegijnhof: poort Convent Ter Velde

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat de toegangspoort bij het convent Ter Velde in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Waarden

De poort, thans behorende bij het Convent Ter Velde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een barok toegangspoortje, volledig opgetrokken uit arduin en voorheen behorende bij het voormalige Huis Sint-Hubertus, bij het verdwijnen van de voortuinen en sloping van de omheiningsmuren hier werderopgebouwd en gerestaureerd in 1958 door toedoen van de "Vrienden van het Oud Begijnhof".

Convent Ter Velde

Begijnhofdries 30-31, Edmond Boonenstraat 2 (Gent)
Twee parallelle diephuizen met trapgevels van 10 treden en een topstuk, van drie en vier traveeën onder zadeldaken, linkertrapgevel door middel van ankers gedateerd 1664. Traditionele bak- en zandsteenstijl. Zijgevel in de Edmond Boonenstraat van zes traveeën, rechterzijgevel met drie getrapte dakvensters. Achterpuntgevels met muurvlechtingen. Rechts van het huis barok toegangspoortje in omheiningsmuur.