Hoeve Rosengoed

Besluiten

Het Motje met omgeving, hoeve Rosengoed en pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrusparochie met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de site met walgrachten, het boerenhuis, de hoevepoort en de bedrijfsgebouwen met uitzondering van de recente constructies van de hoeve Rosengoed.

Waarden

Hoeve Rosengoed, inzonderheid de site met walgrachten, boerenhuis, hoevepoort en bedrijfsgebouwen met uitzondering van de recente constructies, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als representatief en goed bewaard voorbeeld van een site met walgrachten bekend staand sinds eind 13de eeuw waarvan het grachtenpatroon de verdeling in een opper- en neerhof illustreert;
Als hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning samengesteld uit een neerhofwoning van 1617 en een vroeger buitenverblijf van de heer van 1750, met typische kenmerken van de regionale hoevebouw;
Als een zeldzaam overblijfsel van een monumentale hoevepoort aan de inkom van het omgrachte boerenerf.

Hoeve Rosengoed

Windgat 11 (Lochristi)
Omgrachte hoeve met op een lichte terp gebouwd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak, gedagtekend 1617. Links aanpalend bakhuisje en rechts voormalig buitenverblijf of speelhuis van de heer. Ten zuiden lang en laag bakstenen bedrijfsgebouw, minstens uit begin 19de eeuw. Ten oosten haast vierkant bakstenen bijgebouw met stallen. De grachten zijn nog grotendeels bewaard en de huiskavel is deels omgeven door een geschoren haag.