Hoeve Rosengoed

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lochristi
Deelgemeente Zaffelare
Straat Windgat
Locatie Windgat 11 (Lochristi)
Alternatieve naam Hoeve Goed ten Rosen

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44034/114.1
  • 4.01/44034/139.1
  • OO001870

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve Rosengoed

Windgat 11, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Omgrachte hoeve met losse bestanddelen. Voormalige heerlijkheid met lage justitie en leen van de Gentse Sint-Pietersabdij, vroegste vermelding waarschijnlijk daterend van 1297-98.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de site met walgrachten, het boerenhuis, de hoevepoort en de bedrijfsgebouwen met uitzondering van de recente constructies van de hoeve Rosengoed.

Waarden

Hoeve Rosengoed, inzonderheid de site met walgrachten, boerenhuis, hoevepoort en bedrijfsgebouwen met uitzondering van de recente constructies, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als representatief en goed bewaard voorbeeld van een site met walgrachten bekend staand sinds eind 13de eeuw waarvan het grachtenpatroon de verdeling in een opper- en neerhof illustreert;
Als hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning samengesteld uit een neerhofwoning van 1617 en een vroeger buitenverblijf van de heer van 1750, met typische kenmerken van de regionale hoevebouw;
Als een zeldzaam overblijfsel van een monumentale hoevepoort aan de inkom van het omgrachte boerenerf.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.