Sint-Elisabethbegijnhof: Nieuw Convent

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat het Nieuw Convent in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Het Nieuw Convent is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als enig nieuw 17de-eeuws convent van het voormalig Sint-Elisabethbegijnhof, met oorspronkelijk één diepe vleugel met voortrapgevel, gebouwd in 1660, uitgebreid in 1789 met een haakse vleugel aan de Edmond Boonenstraat en gekenmerkt door afgelijnde trapgevels, oorspronkelijk kruiskozijnen en thans rechthoekige vensters met bepleisterde negblokken en geblokte ontlastingsbogen;
als voorbeeld van een nieuw 17de-eeuws convent met deels behouden interieur met bewaarde balklaag met versierde moerbalken en in de achterkamer een gewelfd plafond met stucversiering met Christusmonogram en jaartal 1706.

Nieuw Convent

Edmond Boonenstraat 4-6, Hippoliet Lammensstraat 2-6 (Gent)
Nieuw Convent van het begijnhof Sint-Elisabeth, opgevat als een verankerde bak- en zandsteenbouw met trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1660 via de muurankers. Rechts aanleunende reconstructies uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Linkerzijgevel van zeven traveeën en achtergevel uitgewerkt als een verankerde tuitgevel. Bakstenen zijaanbouw met zadeldak, gedateerd 1789 door middel van muurankers op de voorpuntgevel.