Sint-Elisabethbegijnhof: Convent Sint-Christina

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat het Convent Sint-Christina in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent, bestaande uit drie aaneensluitende begijnenhuizen. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Waarden

Het Convent Sint-Christina is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als groot convent van het voormalig Sint-Elisabethbegijnhof, bestaande uit drie vleugels, grotendeels wederopgebouwd in 1655 in een traditionele bak- en zandsteenarchitectuur en gekenmerkt door brede voor- en zijtrapgevels met afgelijnde trappen, rechthoekige vensters in bepleisterde omlijstingen onder geblokte ontlastingsbogen en topoculi met barokke voluten;
als voorbeeld van een vrij authentiek bewaard gebleven convent met in het interieur onder meer een brede laatgotische haard met schoorstenen op geprofileerde sokkels.

Is de omvattende bescherming van

Deel van Convent Sint-Christina

Gravin Johannastraat 1A-B (Gent)
Huis van twee bouwlagen en met een trapgevel van drie traveeën, uit de 17de eeuw. Het convent is van de straat gescheiden door een voortuin met omheiningsmuur en rechthoekige toegangspoort onder driehoekig fronton.

Gravin Johannastraat (Gent)
Oorspronkelijk deel van het Convent Sint-Christina, vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw zogenaamd begijnenhuis In de gouden pen. Huis van twee bouwlagen en drie traveeën, met zadeldak. Verankerde bakstenen trapgevel, gedateerd 1655 door middel van muurankers tussen de bovenvensters. Linker zijgevel, bakstenen lijstgevel met twee bouwlagen en drie en een halve travee.

Gravin Johannastraat 1-9 (Gent)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak, uit de 17de eeuw, voorheen horend bij het Convent Sint-Christina. Verankerde bakstenen lijstgevel met enkelhuisopstand en rechts zijtrapgevel van drie traveeën.