Sint-Elisabethbegijnhof: Convent Ter Leye

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat het Convent Ter Leye in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent, op de hoek van de Begijnhofdries met de Sophie Van Akenstraat. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Het Convent Ter Leye is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als convent van het voormalig Sint-Elisabethbegijnhof, teruggaand tot de 13de eeuw, met twee parallelle vleugels, wederopgebouwd in 1653-54 in een traditionele bak- en zandsteenarchitectuur met nog sporen van de oorspronkelijke ossenbloedbeschildering, kenmerkende bepleisterde hoekblokken en omlijstingen en een behouden kruiskozijn in de voortrapgevel;
als voorbeeld van een vrij authentiek bewaard gebleven convent met in het interieur nog waardevolle 17de-eeuwse elementen zoals een brede laatgotische haard, overwelfde kamers met fijn stervormig stucwerk en verschillende kamers met sporen van blauwe sjablonenbeschildering op de muren.

Convent Ter Leye

Sophie Van Akenstraat 2 (Gent)
Ruim hoekgebouw van twee bouwlagen van 1653-54. Links van de voorgevel gekanteeld muurtje met steekboogpoort, volgens archieffoto's eertijds voorzien van siervaas.