Hoeve Goed te Magerheit: boerenwoning

Gemeente Lochristi
Locatie Vossenstraat 24 (Lochristi)
Alternatieve naam Polfliethoeve

Hoeve Goed te Magerheit

Vossenstraat 24, Lochristi (Oost-Vlaanderen)

Hoeve met losse bestanddelen en deels bewaarde walgrachten. IJzeren toegangshek aan twee gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers met zijdelings aansluitende ijzeren leuningen voor de straatgracht.

Typologieboerenwoningen
Datering17de eeuw

Beschrijving

De boerenwoning van de hoeve Goed te Magerheit, ook Polfliethoeve genaamd, is beschermd als monument.

Waarden

De woning van het Goed te Magerheit of de Polfliethoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als representatief voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een vrij goed bewaard Oost-Vlaams boerenhuis van het einde van de 17de of begin van de 18de eeuw, gebouwd in landelijke traditionele bak- en zandsteenstijl met daarbij behorende kenmerken als de kruiskozijnen, de rechthoekige deur met bolkozijn, de hoge getrapte dakkapellen, de dakzool op geprofileerde consoles tussen de steigergaten en het vrij goed bewaard oorspronkelijk interieur met grote open haarden en versierde balklagen.