Sint-Elisabethbegijnhof: Convent Ter Eecke

Sint-Elisabethbegijnhof: conventen en poorten

Beschrijving

De bescherming omvat het Convent Ter Eecken in het Sint-Elisabethbegijnhof van Gent. Het begijnhof werd in 1956 als landschap en in 1994 als stadsgezicht beschermd.

Het Convent Ter Eecken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

als convent van het voormalig Sint-Elisabethbegijnhof, teruggaand tot de 13de eeuw, wederopgebouwd in 1629-30 met een vrij uitzonderlijke lijstgevel, voorheen met vier dakkapellen onder driehoekig fronton en met rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen met oren, met sporen van de oorspronkelijke ossenbloedbeschildering en bepleisterde negblokken;
als voorbeeld van een vroeg 17de-eeuws convent met in het interieur bewaard gebleven balklagen met zwaar geprofileerde moerbalken en een stucplafond met Mariamonogram.

Convent Ter Eecke

Sophie Van Akenstraat 4-22 (Gent)
Convent met traditionele lijstgevel van in totaal tien traveeën, twee bouwlagen hoog onder zadeldak, daterend van 1629-30. Het pand werd omstreeks 2012-2013 grotendeels gereconstrueerd. Verankerde baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor hoekblokken.