Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 20-09-2010 tot heden
ID: 96286   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/96286

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam ten oosten van de kerk en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus.Waarden


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vlassenbroek zonder nummer (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam ten oosten van de kerk en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus.

Is de omvattende vaststelling van

Afsluitingshaag met topiary van taxus bij kerkhof Vlassenbroek

Vlassenbroek zn (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof werd in 1956 beschermd. Het kerkhof is afgesloten door een haag en een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De afsluitingshaag rond het kerkhof bestaat uit een geschoren afsluitingshaag met zeven beeldbepalende taxustopiary. De haag zelf is in oorsprong aangelegd met taxus en is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met haagbeuk, meidoorn, haagliguster en vlier.


Vier op stam gezette taxussen op kerkhof Vlassenbroek

Vlassenbroek zn (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof werd in 1956 beschermd. Het kerkhof is afgesloten door een haag, toegang tot het kerkhof is er aan de oostzijde via een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Op het kerkhof zelf, ten oosten van de kerk bij een graf, staan vier op stam gezette taxussen. Samen met de zeven taxustopiary in de afsluitingshaag bepalen deze wintergroene volumes het rustieke karakter van deze site.